Voorkomen is beter dan genezen

voorkomenIn sommige gevallen is het onderhouden van een goede hygiëne niet voldoende. Er zijn een aantal soorten medicatie die hierbij verdere verlichting kunnen bieden. Welke hierbij van toepassing zijn, is afhankelijk van de oorzaak van de jeuk. Zo zal bij een bacterie of schimmel een antibiotica crème of antischimmel crème van toepassing zijn. Ook kan er een ontstekingsremmende crème gebruikt worden. Bij aambeien of verwondingen rondom de anus heeft de huisarts passende behandelingen beschikbaar. Wordt de jeuk veroorzaakt door wormen, dan is een antiwormenkuur geschikt. Deze kan over de toonbank verkregen worden bij drogist of apotheker.

Contact met de huisarts

Als de jeuk aan anus langer duurt dan een aantal weken is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts om een diagnose te trekken. Deze kan door middel van een gesprek en een onderzoek vaak makkelijk bepalen wat de precieze oorzaak is van de gemelde klachten. Dit dient ook gedaan te worden als de jeuk begeleidt word door pijnklachten. Deze pijnklachten kunnen een indicatie zijn van aambeien of verwondingen rondom de anus.

Voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne en behandeling van de anus en de huid rondom de anus. Om anale jeuk te voorkomen en verminderen kunt u de volgende adviezen op volgen:

  • Gebruik geen geparfumeerd toiletpapier. Alcohol en andere bestanddelen in geparfumeerd toiletpapier kunnen de anus irriteren met jeuk als gevolg.
  • Veeg niet te hard af na het poepen. Te hard vegen kan de huid beschadigen. Draag luchtig ondergoed. Bij voorkeur ondergoed van katoen. Luchtig ondergoed zorg voor ventilatie en verminderd transpiratie.
  • Gebruik geen zeep, douchegel of andere zeep houdende middelen om de anus te reinigen. Was met lauw water. Als u toch zeep wilt gebruiken gebruik dan pH-neutrale zeep.
  • Vermijd voedsel wat jeuk kan veroorzaken. Kruiden, koffie, pepers, citrusvruchten, bier, cola en vitamine C kunnen jeuk rond de anus veroorzaken.
  • Aambeien en kloofjes kunnen ontstaan door harde ontlasting. Zorg daarom voor een vezelrijk dieet. Vezels werken als een spons en houden vocht vast waardoor de ontlasting zacht en soepel blijft. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Daarnaast is het zaak om minimaal 1,5 liter per dag te drinken.
  • Houd nooit ontlasting op. Wanneer u ontlasting ophoudt zal het indikken. De ontlasting wordt hard en zorgt voor een moeilijke stoelgang met aambeien en kloofjes tot gevolg.
  • Wanneer u last blijft houden van anale jeuk ga dan niet zelf experimenteren met zalfjes en poedertjes. Dit kan de jeuk verergeren! Neem contact op met uw huisarts voor gespecialiseerd advies.
  • Gebruik niet zomaar een crème of een zalf op de anus. Mocht je dit toch willen, overleg dan altijd eerst met je huisarts. Je kunt wel eventueel zinkzalf gebruiken.
  • Draag katoenen ondergoed dat niet te strak zit. Dat laatste geldt ook voor de bovenkleding.

Sharing is caring!