Oorzaken en behandeling

Het hebben van jeuk aan de anus is zeer vervelend en hinderlijk. Je kan bijvoorbeeld niet in een openbare gelegenheid of in gezelschap verlichting zoeken door middel van krabben. Verder is anale jeuk vaak hardnekkig vanwege de inherente functie die de anus uitoefent. Hieronder worden acht verschillende oorzaken van anale jeuk behandeld en de daarbij behorende oplossingen hiervoor.

Het achterblijven van ontlasting

Een jeukende anus kan ontstaan doordat er minuscule restanten ontlasting achterblijven op de huid rondom de anus na het toilet bezoek. Wanneer ontlasting achterblijft kan irritatie ontstaan, een veel voorkomende oorzaak hiervan is een behaarde anus. De enzymen die zich in de ontlasting bevinden tasten daarna de huid aan, waardoor er eczeem kan ontstaan of in sommige gevallen zelfs een verwonding. Deze verwonding kan dan geïnfecteerd worden door de bacteriën die zich in je ontlasting bevinden. Deze infectie zorgt voor de jeuk. In andere woorden: de enzymen en bacteriën die zich van nature in je ontlasting bevinden, kunnen anale jeuk veroorzaken omdat poep zeer agressieve stofjes bevat die de huid kunnen aantasten.

De oplossing hiervoor is het grondig schoonmaken en –houden van zowel je anus als je bilspleet. Dit kun je doen door de achtergebleven ontlasting te verwijderen dit gaat het beste door de anus te reinigen met lauw water en een washandje. Gebruik geen zeep en wrijf niet te hard. De huid rondom de anus is erg kwetsbaar en gevoelig.

Wormen

Een veelvoorkomende oorzaak van de jeuk anus zijn wormpjes. Dit zijn in Nederland over het algemeen aarsmaden, spoelwormen, lintwormen en zweepwormen. Ze worden ook wel aarsmaden genoemd. Deze soorten veroorzaken allemaal anale jeuk. Een erg gênante aandoening. Gelukkig zijn aarsmaden eenvoudig te bestrijden en zijn ze onschuldig. De wormpjes komen het meeste voor bij kinderen. Overdag geven de wormpjes niet heel veel klachten, maar vooral snachts.

De wormpjes zijn 5 tot 10 millimeter lang. De wormen zijn wit/ doorzichtig en vaak te zien bij de ontlasting. De aarsmaden leven in de darmen en leggen hun eitjes rondom de anus. Jeuk wordt veroorzaakt doordat de wormpjes rondom de anus bewegen. Krabben kan de jeuk verergeren en tevens kunnen de worpjes zo verspreid worden naar andere mensen. Tijdens het krabben kunnen eitjes achterblijven op de vingers. De eitjes kunnen via andere objecten andere mensen besmetten.

Om jeuk door wormpjes tegen te gaan zijn veel behandelingen op de markt, waaronder Madicure, Vermox en Wormenkuur. Het werkzame bestanddeel in deze middelen bestaat uit mebendazol. Het is een worm dodend middel wat vrij te verkrijgen is bij de Apotheek. Wanneer de klachten aanhouden kunt u het beste uw arts raadplegen. U kan namelijk naast aarsmaden ook last hebben van draadwormen, schurft en luizen. Uw huisarts kan u vertellen wat dan de beste behandeling is.

Aambeien

Een ander veelvoorkomend probleem zijn Aambeien die een verdere oorzaak van anale jeuk zijn. Als deze uitwendig zowel zichtbaar als voelbaar zijn, is de diagnose vrij simpel te stellen. Maar aambeien kunnen zich ook in de endeldarm zelf bevinden en op die manier de jeuk aan de anus veroorzaken. In zo’n geval dient de huisarts of darmspecialist een onderzoek te doen.

Aambeien komt bij een groot deel van de bevolking voor. Ongeveer één derde van de Nederlanders heeft last van aambeien. Aambeien kunnen niet alleen pijnlijk zijn, maar ze kunnen ook voor jeuk zorgen. Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten bij de anus.

Er zijn verschillende behandelingen voor aambeien. Gels en zalfjes behandelen en voorkomen aambeien. Daarnaast verzachten ze meestal ook de ongemakken van kloofjes, jeuk en andere anale ongemakken. Met deze producten kun je de symptomen verlichten en het natuurlijke genezingsproces ondersteunen. De gels en zalfjes zijn te verkrijgen bij de drogist of apotheek. Wanneer zelfbehandeling niet werkt raadpleeg dan uw arts. Soms is het noodzakelijk dat de aambeien operatief verwijderd moeten worden.

Transpiratie

Je billen en bilspleet zijn onderhevig aan warmte en transpiratie, aangezien ze altijd bedekt zijn met kleding, waarbij meerdere lagen eerder de regel dan een uitzondering zijn. Het zweten kan ervoor zorgen dat er vocht in de bilspleet staat. Dit kan eczeem veroorzaken en eventueel een schimmelinfectie. Hou dan ook je billen en bilspleet zo goed mogelijk droog. Mocht je een schimmelinfectie hebben opgelopen, dan kan het gebruik van een anti schimmel zalf de klachten verlichten.

Overmatig transpireren tussen de bilspleet kan op den duur irritaties aan de huid rondom de anus veroorzaken. De irritatie kan zich uiten in jeuk. Transpiratie bevat zout. Het zout droogt de huid uit. De huid wordt dunner en kan zo gaan irriteren.

Een vette zalf zoals Vasaline en Bepanthen kan de jeuk en irritatie verlichten en verhelpen. Gebruik verder geen strak ondergoed, maar juist iets wat licht en luchtig is van een niet-synthetische stof. Zorg ervoor dat u altijd schoon ondergoed draagt.

Een schimmelinfectie

Door een verminderde weerstand, diabetes of omdat u gevoelig bent kunt u een schimmelinfectie oplopen. De schimmelinfectie wordt ookwel Candida genoemd. Candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels zoals albicans. De schimmels komen voor in het darmkanaal en kunnen jeuk veroorzaken. Verder is Candida niet besmettelijk en een niet overdraagbare sexuele aandoening aandoening.

Het gebruik van schimmeldodende middelen, die samengesteld zijn uit plantenextracten met een antischimmel, antimicrobiele en antiparasitaire werking hebben kunnen een schimmelinfectie verhelpen.. Enkele voorbeelden hiervan zijn caprylzuur, grapefruitzaad extract, knoflook extract, Pau d’ Arco of combinaties hiervan. Wanneer de klachten aanhouden is het raadzaam om uw huisarts om een schimmeldodende kuur te vragen.

Wassen met zeep

De anus veelvoudig wassen met douchegel, badschuim en/of bodylotion welke zeep bevat kan ook jeuk veroorzaken. Ook bepaalde chemische stoffen die zich bevinden in bijvoorbeeld parfum, wasmiddel en/of wasverzachter kunnen een boosdoener zijn. Het is daarom van belang om de anus nooit met dit soort middelen te wassen.

De huid rond de anus is erg kwetsbaar en kan door het gebruik van zeep uitdrogen. De uitgedroogde huid kan voor jeuk zorgen. Als u uw billen toch met zeep wilt wassen gebruik dan een ph neutrale zeep. Deze zijn te verkrijgen in de drogisterij of apotheek. Het beste is om helemaal geen zeep of douchegel te gebruiken, maar lauw stromend water. U kunt ook toiletpapier vochtig maken en daarmee voorzichtig de billen reinigen. Dit helpt met het vrij houden van de anus van jeuk.

Problemen met de huid

Huidproblemen kunnen zijn eczeem, psoriasis, kloofjes , bultjes, blaasjes, puistjes of een minder elastische en droge huid. De huiduitslag kan voor vervelende jeuk rondom de anus zorgen.
Het is belangrijk om de huid rondom uw anus goed schoon en droog te houden. Bovengenoemde problemen kunnen vaak opgelost worden door een bijpassende zalf. Raadpleeg uw huisarts voor een effectieve behandelende zalf of gel.

Slijmproductie

Het slijmvlies van de darmwand zorgt ervoor dat ziektekiemen buiten gehouden worden. Het slijmvlies van de darmwand kan voor een overproductie aan slijm veroorzaken. Dit kan komen door een irritatie van de darmwand door o.a. anale seks, soa’s, aambeien, voedsel of een ontsteking. De slijm kan rondom de sluitspier voor een ongemakkelijke jeuk zorgen.

Wanneer u een overmatige slijmproductie heeft is het altijd raadzaam om langs de huisarts te gaan om te kijken wat er precies aan de hand is. De huisarts kan u dan vertellen welke behandeling het beste is

Anale seks

Anale seks kan ook jeuk aan de anus veroorzaken. Zo kan de darmwand beschadigen en op zijn beurt een overmatige slijmproductie veroorzaken. Naast beschadiging kan een glijmiddel voor irritatie en jeuk aan de anus zorgen.

Er zijn verschillende soorten glijmiddelen te verkrijgen. Probeer voor een neutrale soort, zonder silicone, smaak- en kleurstoffen te kiezen. Tot slot kunnen er tijdens de seks kloofjes in de kringspier ontstaan door teveel oprekken.

Krabben

Jeuk kan ook ontstaan door het krabben aan de anus uit gewoonte. De huid kan hierdoor beschadigen en vervelende jeuk veroorzaken

Bepaalde medicijnen

Medicijnen; vitamine C, bepaalde antibiotica (o.a. tetracycline) kunnen jeuk rondom de anus veroorzaken.

Overgewicht

Mensen met obesitas kunnen vaak moeilijk de anus goed reinigen. Door het achterblijven van ontlasting kan jeuk ontstaan. Verder kunnen extra plooien door overgewicht gaan irriteren wat op zijn beurt weer voor jeukklachten kan zorgen.

Het schurende effect van toiletpapier

Sommige mensen zijn juist te grondig bij het schoonmaken van de huid rondom de anus. Door heftig gebruik van toiletpapier wordt de anus als het ware geschuurd. Dit kan leiden tot irritatie of zelfs tot ontstekingen. In dat geval is vochtig toiletpapier een oplossing, mits dit hypoallergeen is en geen zeep bevat. Om de al aanwezige klachten te behandelen kan er gebruik gemaakt worden van speciale zalven welke verzorgen, verdoven en/of ontsmetten. Hierbij kan je denken aan vaseline, lidocaïne of proctosedyl. Op deze manier je anus reinigen is veel minder belastend dan er met droog toiletpapier langs schuren.

Een anale infectie

Ook bacteriële of virale infecties kunnen anale jeuk veroorzaken. Dit wordt in veel gevallen overgedragen door middel van anale seks. Deze seksueel overdraagbare aandoeningen worden ook wel anale SOA’s genoemd. Je kan hierbij denken aan aandoeningen zoals anale gonorroe, anale syfilis, anale chlamydia, HPV of HIV. Hiervoor dien je behandeling te zoeken.

Voeding

Bepaalde soorten voeding hebben de neiging om zowel de darmen als de anus sterk te prikkelen. Dit is vooral het geval bij sterk gekruid of zeer pittig voedsel. Hieronder vallen onder andere pepers, gemalen peper, knoflook, ui en sambal. Als dit vaak de oorzaak is van anale jeuk, dan is het beste advies om hiervan minder te consumeren.

Sharing is caring!