Diagnose

diagnoseDe diagnose van jeuk rondom de anus kan gesteld worden op basis van de klachten en een lichamelijk onderzoek door een arts of huisarts. Het gebied rondom de anus wordt door de arts visueel beoordeelt om te kijken of u te maken heeft met aambeien, schimmels, irritaties of wormpjes. Ook bestaat de mogelijkheid van Villeuze tumoren Wanneer niet direct duidelijk is wat de oorzaak is zal de arts een inwendig onderzoek doen. De arts voelt met de vinger aan de endeldarm. Dit heet een rectaal toucher.

Wanneer nog steeds niet duidelijk is wat de oorzaak van de jeuk is zal de arts u doorverwijzen voor een kijkonderzoek van de anus en endeldarm (sigmoïdoscopie).
Naast de bovengenoemde onderzoeken kan er ook een bloed- en ontlasting onderzoek gedaan worden om te testen op allergieën, parasieten of bacteriën.

Hoe wordt anale jeuk gediagnosticeerd?

Een diagnose wordt in het algemeen gesteld door de huisarts. Dit wordt gedaan op basis van de klachten waarmee de patiënt komt en op basis van een fysiek onderzoek. Daarbij controleert de huisarts het gebied rondom de anus en de anus zelf op mogelijke aambeien, beschadigingen of irritatie. Het kan zijn dat de arts hierbij ook de binnenkant van de anus en de endeldarm controleert. Dit wordt gedaan door een vinger in te brengen en staat bekend als een rectaal toucher. Het kan verder zijn dat de huisarts besluit om een bloed- of ontlastingsonderzoek te doen, waarbij er specifiek gekeken wordt naar allergieën, bacteriën en/of parasieten.

Specialisten

Mochten de klachten hiermee niet verklaard zijn, dan kan er een doorverwijzing plaats vinden naar een specialist, waarbij er een kijkonderzoek zal plaats vinden van zowel de anus als de endeldarm. Dit staat bekend als een sigmoïdoscopie. Hiermee kunnen afwijkingen aan anus en endeldarm gevonden worden. Ook kan er een verwijzing naar een dermatoloog plaats vinden.

De eventuele behandeling

Deze behandeling is ten eerste gebaseerd op de oorzaak van de anale jeuk. Bij de aanwezigheid van parasieten zal er een parasiet dodend middel voorgeschreven. Als de klachten veroorzaakt worden door aambeien of eczeem, dan zal er een zalf hiertegen voorgeschreven worden. Er kan hierbij soms ook gebruik gemaakt worden van zinkzalf. Het is belangrijk om bij eczeem niet zelf met zalven te gaan experimenteren. Sommige soorten eczeem worden hierdoor juist erger en kunnen zelfs veroorzaakt worden door het gebruik van zalf. Verder is het altijd van belang om het jeukende gebied goed droog te houden.

Adviezen

Zorg ervoor dat je een goede hygiëne in acht houdt als het gaat om de verzorging van je anus jeuk.

  • Gebruik bijvoorbeeld geen vochtig en/of geparfumeerd toiletpapier. Was waar nodig de anus na elk toiletbezoek met lauw water zonder gebruik te maken van zeep en droog de anus goed af.
  • Het is van groot belang om de huid goed droog te houden. Doe dit door te deppen en niet door te wrijven. Wrijving kan de irritatie of beschadigingen verergeren.
  • Gebruik alleen zalven, crèmes en/of zetpillen die door een arts zijn voorgeschreven.
  • Maak gebruik van katoenen ondergoed en zorg ervoor dat kleding niet te strak zit.
  • Vooral bij oorzaken als aambeien en wondjes rondom de anus is het van belang om ervoor te zorgen dat de ontlasting niet te hard is. Het harde persen van harde ontlasting zorgt voor meer beschadigingen aan de anus. Bij zachte, soepele ontlasting zal dit niet gebeuren en hebben de eerder ontstane wondjes een goede kans om te genezen.

Tips voor zachte ontlasting

Het verkrijgen van goede ontlasting kan op een aantal manieren in de hand gewerkt worden. Zo is het van belang om in de voeding genoeg vezels binnen te krijgen. Verder dien je voldoende te drinken. Een goed gehydrateerd lichaam produceert soepele ontlasting. Zorg ook voor voldoende beweging en vertoon gezond toiletgedrag. Hieronder wordt verstaan dat ontlasting niet te lang opgehouden wordt. Ontbijt altijd. De eerste maaltijd van de dag zet de darmen namelijk in beweging. Mochten deze tips niet helpen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts.

Sharing is caring!